onsdag 20 november 2013

Bokjuryn på Sinntorp!

Grattis Bokjuryklasser!

Klass 4x och 4y på Sinntorpsskolan är i år Bokjuryklasser!
Det betyder att ni får chansen att läsa en massa nya böcker. i April 2014 ska ni rösta på Årets Bästa Svenska Barnbok?

Vilken vinner?  

Blir det lättsam Vampyrhumor i senaste Nelly Rapp?
 Eller kanske En spökbok? Ingelin Angerborns senaste har rykte om sig att vara en riktig rysare...


Kanske blir det Härlig Fantasy. Slottet av is, är en underbar Saga, med allvarligt budskap.



Jag kommer att blogga här om flera av bokjuryböckerna.

 
Min favorit hittils har jag redan bloggat 
om en gång, det är von Bredows Du och jag:


Om Du är med i bokjuryklassen, håll utskik här på Biblioteksdraken efter heta boktips!

måndag 11 november 2013

Dystopier -tjejigt?



Det var en av tjejerna i biblioteksrådet som väckte frågan; - Jag undrar varför det alltid är tjejer som är huvudperson i dom här framtidsböckerna?
Hmm... Det var en intressant fråga! Med framtidsböcker menar vi genren som även kan kallas Science Ficion. Vi snackar om böcker som utspelar sig i en snar framtid på jorden, men där något mörkt och hotfullt hotar mänskligheten, det kan vara en galen diktator, eller utomjordingar som anfaller. Dystopier kallar vi dem gärna.
Har dystopier alltid tjejer som huvudperson?
Tja, nästan alltid. Faktiskt.
Vi har ju såklart Katniss i Hungerspelen, men även Divergens, Den femte vågen, Matchad, En sekund i taget, Oönskad, Döden i dina ögon.  De är alla ungdomsböcker som utspelar sig i framtiden, flera av dem har mycket action vilket kanske inte är tjejigt precis, som femte vågen när utomjoringar försöker döda hela mänskligheten och tjejen ifråga har ett M16 gevär som sin "bästa vän".
Men de kan även vara mer  lugna och filosofiska som En sekund i taget eller Oönskad, här vill jag även nämna en vuxenbok som betytt mycket för genren: Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood. Man hör ju på namnet att en kvinna har huvudrollen. Den här boken är framför allt en filosofisk, psykologisk berättelse om förtryck och motstånd.
Så, är det tjejigt med dystopier?
Nej, knappast, men jag tror att det finns två svar på frågan. Om den som blir utsatt i böckarna är en "ung oskyldig tjej", så blir budskapet tydligare. De grymma framtida människorna/alternativt utomjordingarna, bryr sig inte om de dödar en oskyldig ung flicka. Fienden framstår som grymmare, och offret som oskyldigare?
Det kan även vara så att man vill få med ett djupare budskap, och när det är frågan om ungdomslitteratur så mognar ju tjejer tidigare än killar och det blir lättare för en tjej att tänka "mogna, filosofiska tankar"?
Jag sitter bara här och spekulerar.
Är det ens så att fler tjejer får huvudrollen i framtidsböcker? Och hur är det med vuxenlitteraturen?
Jag är ju själv kvinna och lockas av dessa böcker, med undergångsstämning i. Att lockas utav detta kanske är kvinnligt?


fredag 8 november 2013

von Bredow kryper in i huvet!

Letar efter en författare som tar barnet på allvar.
Jag blir lycklig när jag läser en författare som Katarina von Bredow. Underbart! En tjock bok om kärlek, kompistryck och föräldrar som sviker. Boken vänder sig till killar i mellanstadiet. Och den är bra! Äntligen!  Det bästa med von Bredow är att man får en känsla av att man krypit in i huvet på en annan person när man läst hennes böcker. Det hela är enkelt;  Man får följa en person, vad han tänker, känner, drömmer och är rädd för. Inget hoppande mellan olika personer. Ingen förvirring skapas. Men en känsla av intimitet. Jag är inne i huvudet på den det handlar om. Skickligt författarskap helt enkelt.

Du och Jag handlar till en början mest om Andreas omöjliga? kärlek till Alicia. Andreas pappa är mattelärare. Och, ja Andreas är bra på matte. Han är en riktig plugghäst, som är bra på de flesta ämnen. Men hans talang för att teckna ger oanade följder. En sen kväll när Andreas är ute på ett ärende dyker några av de tuffa killarna i skolan upp. De bär på stora kassar med skumt innehåll. Andreas hoppas att de inte ska se honom, men han hoppas förgäves. Han blir stoppad när han blir igenkänd av en klasskompis. "Tjena Professorn, är du ute i natt. Va bra, du som är så bra på att måla. Du ska hänga med oss och göra en av skolans väggar litet snyggare". Andreas har inte så mycket val. Att klottra på skolans vägg! Med stora sprayburkar. Det är inte likt honom!

Det händer fler saker i Andreas liv som är spännande. Utåt sätt har Andreas och hans familj det vackert och fint, men det döljs hemska hemligheter i familjen, och det blir Andreas som måste dra fram dem i ljuset.
Oavbrutet spännande!
Hoppas den vinner Bokjuryn 2014.